Çubritsa Nedir?

Çubritsa, Trakya bölgesinde yoğun olarak kullanılan ve kekik ailesinden gelen bir baharattır. Bulgaristan göçmenleri tarafından tavuk yemeklerinde çok kullanıldığı için “Tavuk otu” olarak da adlandırılır.

Balkanlar’da değişik bölgelerde Çıbrıka, Çibriska, Çubriza diye de bilinen, Anadolu’da yetişen Geyik otu, Zahter otu ve Mercimek otunun benzeri olan bu baharatın, halk dilinde söylenceye dönüşen faydaları saymakla bitmiyor. Hatta internette “afrodizyak” olarak bile satıldığına rastlamak mümkün. Ayrıca kulaktan dolma bilgilere dayanarak bin bir derde deva ilaç niyetine satışının yapıldığını da görebilirsiniz. Bu iddialar hiçbir bilimsel dayanağı olmayan safsatadan başka bir şey değil elbette.

ÇUBRİTSA NERELERDE KULLANILIR, FAYDALARI NEDİR?

Çubritsa, Balkanlar’da yemekleri lezzetlendirmek amacıyla kullanılmaktadır. Halk arasında idrar söktürücü etkisi olduğuna inanıldığı gibi, sürekli kullananların vücudunda ödem birikmediği söylenmektedir. Ayrıca yemeklerde kullanıldığında sindirime yardımcı olduğuna da inanıldığı için Balkanlar’da sabah, öğle ve akşam tüm öğünlerde tüketilmektedir.

çubritsa

Balkanlarda bol miktarda, Trakya ve Marmara bölgesinin bazı yerlerinde de az miktarda yetişen bu bitki, özellikle etli yemeklere, çorbalara, haşlanmış yumurta ve haşlanmış patatese çok yakışıyor. Doğrayacağınız domatese çubritsa ve zeytinyağı ekleyerek bir salata yapabilir, kahvaltınıza lezzet katabilirsiniz. Bulursanız tazesini alıp kurutabilirsiniz, kurusunu alırsanız da cam kavanozda saklayabilirsiniz.