Ekim Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?
Sonbaharın gelişi ile birlikte havalar soğumaya, yapraklar sararıp dökülmeye başlıyor. Güneşin kuytulardaki sıcaklığı ile hafif hafif terlerken, bir anda rüzgarın vücudunuzu ürperten serinliğiyle karşılaşabilirsiniz. İşte bu dönemde hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya yarayacak olan düzenli uyku, egzersiz yanında vitamin ve mineraller yönünden zengin mevsim meyve ve sebzeleri tüketmek oldukça önem taşımaktadır.
Kıtalar arasında her ne kadar farklılıklar olsa da genel olarak ekim ayında tüketebileceğimiz sebze ve meyveler aşağı yukarı benzerlik göstermektedir. Biz de besleyici, sağlıklı Ekim ayı sebze ve meyvelerini sizler için derleyerek sunmak istedik.
EKİM AYI SEBZELERİ:
İşte mutfakları şenlendirecek, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek Ekim ayı sebzeleri: Lahana, karnabahar, brokoli, pırasa, kereviz, yer elması, patates, balkabağı, pancar, mantar, kıvırcık salata, kırmızı turp, havuç, patlıcan, marul, roka, soğan, nane, tere, maydanoz, dereotu, fesleğen.
Bu harika sebzeleri nasıl tüketebileceğimize, onlarla hangi yemekleri yapabileceğimize dair kısa bilgi ve fikirlerin de faydalı olacağına inanıyoruz.
Lahanadan Neler Yapılır?
Lahana, sonbahar-kış günlerinde sofraların vazgeçilmezi olan turşu, etli/etsiz kapuska, etli/etsiz sarma, çorba ve salata olarak tüketebileceğimiz harika bir sebze. Özellikle diyet yapanların tercih ettiği sebzelerin de başında geliyor.
Karnabahardan Neler Yapılır?
Karnabaharı, etli ve kıymalı tencere yemekleri, fırın yemekleri, üzerine biberli yağ ve yoğurtlu sos dökülmüş kızartma çeşitleri, vegan pilav, salata ve turşu olarak tüketebiliriz.
Brokoliden Neler Yapılır?
Hayatımıza sonradan girmesine rağmen kendine sağlam bir yer edinen bu lezzetli ve besleyici sebze, salatadan çorbaya, beşamelli fırın yemeğinden kiş gibi hamur işlerine birçok tarifin ana malzemesini oluşturuyor.
Pırasadan Neler Yapılır?
Pırasa, zeytinyağlı, kıymalı/etli pırasa, dolma olarak, başta Boşnak böreği olmak üzere Makedonya bölgesindeki Zelnik gibi değişik hamur işlerinde, Seferad’ların pırasa köftesi, mücver gibi çok değişik yemek çeşitlerinde olmak üzere çiğ olarak da tüketilebilen bir sebze.
Kerevizden Neler Yapılır?
Portakallı zeytinyağlı kereviz, fırında kereviz, terbiyeli kereviz, kereviz çorbası, tavuklu mayonezli kereviz salatası, kerevizli nohut, yoğurtlu cevizli kereviz salatası gibi daha onlarca çeşidi yapılan kereviz en sağlıklı kış sebzelerindendir.
Yer elmasından Neler Yapılır?
Kış günlerinde çiğ ya da pişmiş şekilde sofralarımızda sık sık yer alması gereken bir sebze olan yer elması, haşlanmış bir şekilde yenilebildiği gibi çiğ haline limon sıkılıp tuz dökülerek veya salata olarak da tüketilebilir.
Patatesten Neler Yapılır?
Patates, burada çeşitlerini saymakla bitiremeyeceğimiz kadar yemek yapılabilen, en kolay ulaşılabilen ve en ekonomik sebzelerden biridir. Türlü, oturtma, bir İtalyan klasiği olan niyokki, ana yemeklerin yanında garnitür, fırın yemekleri ve daha pek çok şekilde sofralarda yerini alan, mutfakta olmazsa olmaz bir sebze olan patates, kızartmasıyla özellikle çocukların da gözdesidir elbette.
Bal kabağından Neler Yapılır?
Çorbası, böreği ve tatlısı yapılan bal kabağı, en sağlıklı sebzelerin başında gelir.
Patlıcandan Neler Yapılır?
Aslında bir yaz sebzesi olan patlıcanın, Ekim ayında sadece daha ılıman bölgelerde hasadı yapılır. Patlıcan da patates gibi birçok yemek, kebap, meze, salata tarifinin ana malzemesidir ve bizim mutfağımızın vazgeçilmezlerindendir. İslim kebabı, kuru dolma, oturtma, şakşuka ve elbette karnıyarık en sevilen patlıcan yemeklerinden sadece birkaçıdır.
Mantardan Neler Yapılır?
Sonbahar yağmurlarıyla doğada pek çok çeşidine rastladığımız mantar, birçok mineral ve vitamin bakımından zenginliği ile bağışıklık sistemimizin en güçlü destekleyicisidir. Ancak bu konuda bilgi sahibi olmadan tüketmemiz halinde ciddi tehlikeler de içermektedir. Bu nedenle her gördüğümüz mantarı zehirlenme riski nedeniyle sofraya koymamamız gerekir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri ve yapılması gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Pancardan Neler Yapılır?
Evet pancar sadece şekerin hammaddesi değildir. Çorba, musakka, lavaş, kek ve tatlı çeşitleri, mezeler gibi pek çok yemek çeşidinin ana malzemesi olan pancar, lezzetinin yanı sıra rengiyle de sofraya ayrı bir güzellik katar.
Yaz-kış bulunan ve her mevsim başta salatalar olmak üzere çok değişik yemeklerin içinde, bazılarını baharat olarak da kullandığımız kıvırcık salata, kırmızı turp, havuç, marul, roka, soğan, nane, tere, maydanoz, dereotu, fesleğen, kekik, rezene gibi sebzeler Ekim ayında en kolay ulaşabileceğimiz sebzelerin başında gelir.
EKİM AYI MEYVELERİ:
En başta güçlü bir antioksidan özelliği taşıyan nar, hünnap, üzüm, mandalina, mürdüm eriği, elma, armut, hurma, muz, güvem eriği, yaban mersini ve kızılcık, bu ayın en önemli meyveleridir.
Bazılarını doğada, yaban ortamında da bulabilmek mümkün olan bu meyveleri bol bol tüketmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Ayrıca bol ve ucuz olduğu bu mevsimde onlardan yapacağımız reçel, marmelat, meyve sularını saklayarak ya da onları kurutarak daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilir, böylece kış ayları boyunca tüketebiliriz.
Doğanın bize sunduğu, her zaman mevsiminde tüketmeye özen göstermemiz gereken sebze ve meyveler, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi, dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Bu aşamada, sonbaharda doğru beslenme ve bunun sağlığımıza etkileri hakkında yazılmış bir yazıyı da sizinle paylaşmak istiyoruz.
Sağlıkla kalın!
Son Yorumlar