Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?
“Hangi balık hangi dönemde yenir?, “Hamsinin, istavritin, mezgitin, palamutun en lezzetli oldukları aylar hangileridir?” Bu ve benzeri sorular, tüm balıkseverlerin her zaman merak ettiği, araştırdığı konulardır. Ancak balığı sadece bu bilgilere dayanarak tüketmek yerine, balıkların üreme mevsimleri konusunda da bilinçli olursak, denizlerden ve tatlı sulardan daha yüzyıllarca beslenebileceğimiz de bir gerçektir.
%70’i sularla kaplı olan ve tüm canlıların buradan türediği dünyamızda, geleceğin en önemli sorunlardan birinin “gıda yetersizliği” olacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Milyarlarca canlıya ev sahipliği yapan ve besleyen su dünyası, aslında daha yüzyıllar boyu besleme potansiyeline sahip. Ancak özellikle son yüzyılda, insan denen canlının yeryüzü sularını hor kullanarak kirletmesi, bilinçsiz avlanma ve yasadışı avcılık gibi nedenlerle, tatlı sularda canlı türleri neredeyse tamamen tükenme aşamasına gelmiş, denizlerdeki canlı türlerinden bir kısmının nesli tükenmiş, var olanların da tükenmek üzere.
Mutfaktan Sofraya ekibi olarak balıkların üreme dönemlerini, hangi balığın ne zaman tüketilmesi gerektiğini ve dolayısıyla kendi doğalarına uygun şekilde üreyen balıkların daha lezzetli oldukları ayları sizin için araştırıp derledik. Hangi deniz ürünün hangi aylarda tüketilebileceği konusunda bilgi paylaşımında bulunup tüketiciler olarak bilinçlendiğimizde, en azından tüketimden gelen gücümüzü kullanarak bilinçsiz ve yasadışı avlanmanın önüne geçilebileceğimizi düşünüyoruz.
Balık Takvimi
Hamsi balığı ne zaman yenir?
Mayıs ayından Eylül ayına kadar yumurtlama sürecine giren hamsinin en lezzetli zamanının Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları olduğunu söyleyebiliriz. Bu aylar dışında tüketmemeye özen göstermemiz gerekir.
İstavrit balığı ne zaman yenir?
Nisan ayında yumurtlamaya başlayan istavrit balığı, Ağustos ayına kadar yumurtlama sürecinde olduğu için Eylül ayından sonra başlayıp Mart ayına kadar yenebilecek bir balıktır. Hamsi gibi en lezzetli zamanı Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır.
Barbun balığı ne zaman yenir?
Nisan-Haziran döneminde yumurtlayan barbun balığı, avlanma boyutuna ancak Eylül ayında geldiği için Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında tüketilmelidir.
Tekir balığı ne zaman yenir?
Haziran-Eylül ayları arasında yumurtlama dönemine giren tekir balığı, özellikle bu dört ay içinde kesinlikle avlanmamalıdır.
Çinekop balığı ne zaman yenir?
Karasularımızda gittikçe azalmakta olan lüfer balığının yavru hali olan bu balığı hiçbir zaman tüketmemeli, tükettirmemeliyiz.
Sarıkanat balığı ne zaman yenir?
Lüfer balığının çinekoptan sonraki hali olan sarıkanatı da 25 cm boyuna gelmeden tüketmemeli, tükettirmemeliyiz.
Lüfer balığı ne zaman yenir?
Mayıs ayının ortasından itibaren yumurtlama sürecine giren lüfer balığı, Haziran ayı ortasına kadar yumurtlamaya devam eder. Bu balığın tüketilebileceği en güzel zaman Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Mayıs-Haziran ayları dışında 25 cm’den büyük boydaki lüferler tüketilebilir.
Kofana balığı ne zaman yenir?
Halk arasında “lüfer balığının babası” sayılan kofanaya ne yazık ki artık çok ender rastlanıyor. Ekim ve Kasım ayları kofananın en lezzetli zamanıdır.
Palamut balığı ne zaman yenir?
Nisan ayından Temmuz ayına kadar yumurtlama döneminde olan palamut balığını bu aylarda kesinlikle tüketmemeliyiz. Ekim ayından Aralık ayı sonuna kadar en lezzetli zamanı olan bu balığı, Ocak, Şubat ve Mart aylarında da tüketebiliriz.
Torik balığı ne zaman yenir?
Halk arasında “palamutun abisi” diye tabir edilen torik balığının en lezzetli zamanı, Ekim ayından Şubat ayına kadarki dönemdir. Bu dönemde lakerdası da yapılabilen bu balığın ekonomik değeri yüksektir.
Mezgit balığı ne zaman yenir?
Mayıs ayı sonlarında ve Kasım ayında 2 kez yumurtlayan mezgit balığı, yumurtalarını deniz dibindeki balçık içine bırakır. Ekonomik değeri yüksek olan bu balığı Şubat ayı ile Mayıs ayı arasında tüketmeliyiz.
Sardalya balığı ne zaman yenir?
Ekim ayı sonunda yumurtlama dönemine giren bu balık, Nisan ayına kadar tüketilmemelidir. Sardalya balığının en güzel zamanı Haziran ayından Ekim ayına kadarki süredir.
Uskumru balığı ne zaman yenir?
8-10 yıl ömrü olan uskumru balığının dişileri 2. yılda yumurtlama aşamasına gelir ve Şubat-Nisan ayları arasında 400.000 yumurta dökerler. Bu dönemde kesinlikle tüketilmemelidir. En lezzetli zamanı, Karadeniz’den Marmara Denizi’ne geçtikleri Ekim-Kasım aylarıdır.
İzmarit balığı ne zaman yenir?
Türkiye kıyılarında, bulunduğu denize göre değişik zamanlarda yumurtlama dönemine giren izmarit balığının en lezzetli zamanının Şubat ve Nisan ayları arasında olduğu söylenir. Kış günlerinde ızgarası lezzetli olan izmarit balığının en uygun av mevsimi Karadeniz’de farklı, Marmara Denizi’nde farklı, Ege Denizi’nde farklıdır.
Levrek balığı ne zaman yenir?
Ocak ve Mart ayları arasında yumurta bırakan levrek balığı, bu aylar dışında avlanmalıdır ancak en lezzetli zamanı Eylül-Ekim aylarıdır.
Çipura balığı ne zaman yenir?
Ekim ve Aralık aylarında dişileri 100-150 bin arası yumurta bırakır. Çipura balığının en lezzetli zamanı Ağustos-Eylül aylarıdır.
Kılıç balığı ne zaman yenir?
Karasularımızda nesli gittikçe tükenen balıklardan biri olan kılıç balığının üreme mevsimi, Marmara Denizi’nde Nisan-Haziran aylarında, Akdeniz’de ise Haziran-Eylül ayları arasındadır. Nesli tükenmekte olduğu için avlanması özel izne bağlı olmasına karşın yasadışı olarak avlanmaya devam edilmektedir. Şiş ve ızgarası çok lezzetli olan bu balığın Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında tüketilmesi tavsiye edilir.
Kalkan balığı ne zaman yenir?
Yumurtlama dönemi Nisan ayında başlayıp Haziran ayına kadar devam eden kalkan balığının en lezzetli zamanı Şubat-Mart-Nisan aylarıdır. Bununla birlikte eti lezzetli bir balık olması sebebiyle diğer aylarda da tüketilebilir.
Dil balığı ne zaman yenir?
Yoğun olarak Ocak ve Şubat aylarında kıyılara yaklaşarak yumurtlayan dil balığı, yılın her mevsiminde tüketilebilecek bir balıktır.
Bu yazıda belli başlı balıkların üreme ve tüketim mevsimlerini aktarmaya çalıştık. Her balığın orijinal ve başka dillerdeki isimleri, üreme ve av yasağı dönemleri daha ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Mutfaktan Sofraya ekibi olarak başka bir yazıda da diğer balık türleri, deniz eklem bacaklıları ve başkaca deniz ürünleri hakkında bilgiler paylaşacağız.
Son Yorumlar