Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?
Her yıl olduğu gibi bu Ramazanda da iftar ve sahurda sağlıklı beslenmek, sağlığımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde oruç tutmak en önemli husus. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktaları sizin için derledik:
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bazı durumlarda oruç tutmadan önce doktorla görüşmek gerekebilir. Özellikle sağlık sorunları olan, düzenli ilaç kullanan kişilerin ya da hamile kadınların, orucun kendileri için herhangi bir risk oluşturmayacağını doktorlarından öğrenmesi önemlidir.
Örneğin, diyabet hastaları, kalp rahatsızlığı veya böbrek hastalığı olanlar, kan şekeri seviyeleri üzerinde olumsuz etkileri olup olmayacağı konusunda doktorlarıyla konuşmaları gerekir. Ayrıca bazı ilaçlar oruçluyken alınmamalıdır ve bu da doktora danışılması gereken bir konudur.
Özetle, herhangi bir sağlık sorunu veya ilaç kullanımı söz konusu ise önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Yapılması Gerekenler
Orucunuzu hafif bir şekilde açın
Saatler süren açlığın ve susuzluğun ardından orucunuzu hafif ve sıvı gıdalarla açmak, midenize yüklenmeden önce su, hurma, çorba veya yoğurt gibi hafif gıdalarla beslenmek çok önemli.
Oruç tutarken dengeli beslenin
İftar ve sahurda mümkün olduğunca dengeli yemek yemek gerekir. Protein, karbonhidrat ve lif içeren gıdalar, yağ, sebze, meyve ve süt ürünleri gibi tüm besin gruplarını içeren bir menü hazırlamaya çalışın. Örneğin iftarda hafif bir çorba, sebze yemeği, et ya da tavuk gibi proteinli gıdalar ve az miktarda pilav veya makarna tüketebilirsiniz. Her iki öğünde de sebze ve meyve tüketmeye çalışın. Lifli gıdalar sindirim sistemini düzenler ve tokluk hissi sağlar böylece gün boyunca açlık hissiniz azalır. Meyveler ise vücuda enerji sağlar.
Oruç tutarken yağ, tuz ve şeker tüketimi
Her iki öğünde de tuz ve şeker miktarını azaltmaya çalışın. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçının. Şekerli ve işlenmiş gıdalar, kan şekerinizi hızla yükselterek enerjinizi çabuk tüketecektir. Bunun yerine kompleks karbonhidratlar ve lifli gıdalar tüketmeye çalışın. İftarda ağır yemeklerden kaçının. Yavaş sindirilen ve ağır yemekler, mide rahatsızlığına ve hazımsızlığa neden olabilir. Özellikle iftarda hafif yemekler tercih edin.
Ramazanda su tüketimi
Ramazanda gün boyunca su içmek mümkün olmadığı için iftarda, sahurda ve aradaki sürede yeterli miktarda su içmek vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. İftar sonrası hemen yüksek miktarda su içmek yerine, yavaş yavaş su tüketmeye özen gösterin. Su, vücut fonksiyonlarını düzgün şekilde çalıştırmak için gereklidir. Bununla birlikte susuz kalmak baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Özellikle sahurda tuzlu ve şekerli içeceklerden kaçınmak gün içinde çok susamamanızı sağlayacaktır.
Oruçluyken egzersiz yapmak
Bu süreçte egzersiz yapmanız mümkün olmayabilir ancak iftar ve sahur arasında yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanız çok faydalı olur. Yürüyüş, yoga vb. hafif spor aktiviteleri yapmak vücudunuzu rahatlatacak ve sindirimi kolaylaştıracaktır. Gün içinde kendinizi zorlamayın. Vücudunuzun ihtiyaçlarını dinleyin ve gerektiğinde dinlenin.
Ramazanda uyku düzeni
Yeterli biçimde uykunuzu almak, gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Oruç tuttuğunuz süre boyunca uyku düzeninize dikkat etmeniz sağlıklı ve kolay bir Ramazan ayı geçirmenizi sağlar.
Ramazanda Sahurun Önemi
Sahur, kişinin gün boyunca aç kalmasına yardımcı olacak önemli bir öğündür. Bazı insanlar çeşitli sebeplerle sahura kalkmadan oruç tutarlar. Ancak sahurda tok tutacak yiyecekleri yemenin ve yeterli su tüketmenin daha rahat bir gün geçirmenize faydası olacaktır.
Sahurda proteinli gıdalar tüketmeye çalışın. Protein, tokluk hissinizi artıracak ve gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sahurda, örneğin yumurta, peynir, yoğurt, balık ve tavuk gibi protein kaynakları tüketebilirsiniz.
Ülkelere Göre Sahur ve İftar Saatleri Nedir?
İftar, sahur ve namaz saatleri, ülkelerin konumuna ve güneşin doğuşu/batışına göre değişebilir. Ayrıca Ramazan ayının hangi tarihte başladığına göre de değişiklik gösterir. Bu nedenle, ülkelere göre iftar ve sahur saatlerini bilmek için o ülkenin coğrafi konumunu, güneşin doğuş-batış saatlerini ve Ramazan takvimini bilmek gerekir.
Ülkelerin iftar ve sahur saatlerini takip etmek için internette birçok kaynak var. Ramazan takvimi yayınlayan resmi kurumların web siteleri, bazı mobil uygulamalar bulunmaktadır. Ancak bunlar arasında en güvenilir olanı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesi. Buraya tıklayarak istediğiniz ülkedeki iftar ve sahur saatlerine ulaşabilirsiniz. Bu kaynaklar, ülkelerin iftar ve sahur saatlerinin doğru ve güncel olarak takip edilmesine yardımcı olabilir.
Sağlıklı, bereketli bir Ramazan dileriz.
Son Yorumlar