MALAGA;
Fenike, Roma, Müslüman ve Hristiyan izlerini bulabileceğiniz, İber Yarımadası’nın en eski şehirlerinden birine hoş geldiniz! Malaga, Granada gibi İspanya’nın 17 özerk bölgesinden olan Endülüs’ün 8 ilinden biri. 1.700.000 kişinin yaşadığı bu güzel şehir, Fransa için Côte d’Azur (Fransız Rivierası) neyse İspanya için de aynı anlama gelen 150 km’lik Costa del Sol yani “Güneşin Kıyısı” denen kıyı şeridinin başkenti. Yılın 300 günü güneşli olan havası, müzeleri, anıtları ve plajları bu Endülüs şehrini önemli bir turizm merkezi haline getiriyor.
“Yaklaşık 2 yıldır bizim de yaşadığımız şehir olan Malaga’da halk, diğer Endülüslüler gibi genel olarak sıcakkanlı, yemeyi, içmeyi, eğlenmeyi seven, güler yüzlü insanlar. Granada için söylediğimiz gibi Malaga’da da bir turist olarak yabancılık çekeceğinizi hiç sanmıyoruz.”
Malaga ismi, Fenikelilerin şehre verdikleri “tuzlu balık” anlamına gelen “Malaka” adından geliyor. Şehrin denize açık olması bu uygarlığa ticaret için mükemmel bir fırsat yaratırken, etrafındaki dağlar da şehri işgalci saldırılara karşı korumuş. Onlardan sonra şehri ele geçiren Romalılar, şehrin ticari patlamasını sürdürerek, önemli bir kültürel ve sanatsal gelişme göstermişler. 8. yüzyılda Kuzey Afrika’dan gelen Müslüman Emeviler İber Yarımadası’nın çoğunu fethettikten sonra Malaga, limanının ticari önemi nedeniyle yine çok rağbet görmüş. 15. yüzyılda tekrar Hristiyanların eline geçen bu Akdeniz şehrinde her kültürden izler bulmak mümkün.
Yukarıda kısmen belirttiğimiz gibi Malaga, kışın ılıman, yazın ise sıcak bir Akdeniz iklimine sahip. Neredeyse tüm yıl süren güzel havası sayesinde yaşamak için en iyi İspanyol şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Yıllık ortalama sıcaklığın 18°C olduğu şehrin hava durumu size büyük sürprizler hazırlamadığı için de şehri ziyaret etmek için her mevsim iyidir.

Yaklaşık 2 yıldır bizim de yaşadığımız şehir olan Malaga’da halk, diğer Endülüslüler gibi genel olarak sıcakkanlı, yemeyi, içmeyi, eğlenmeyi seven, güler yüzlü insanlar. Granada için söylediğimiz gibi Malaga’da da bir turist olarak yabancılık çekeceğinizi hiç sanmıyoruz.
Ayrıca son zamanlarda Malaga’ya yerleşmek, burada gayrimenkul satın almak ile ilgili hem tanıdığımız kişilerden bire bir hem de çevremizden dolaylı olarak sıklıkla duyduğumuz sorular oluyor. Tüm bu soruların ve daha fazlasının ayrıntılı, fikir verici yanıtları için buraya tıklamanızı öneririz. İstediğiniz her türlü bilgiyi işin uzmanlarından almanızın, onların size vereceği fikir ve önerilerin çok faydalı olacağına eminiz.
Malaga’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Malaga’ya THY’nın yaklaşık 4,30 saatlik direkt uçuşuyla gitmek mümkün. Eğer planınız bir Endülüs turu yapmaksa ilk durağınızın Malaga olması da iyi olacaktır. Buradan yapacağınız günübirlik ya da 1 gece kalmalı gezilerle Endülüs’ün tamamını gezebilir, dönüşünüzü de Türkiye’ye direkt uçuşu olan tek Endülüs şehri Malaga’dan yapabilirsiniz. Endülüs turu, rotasıyla, gezilecek önemli yerleri ve tarihleri ile bir başka yazımızın konusu olacak.
Malaga Şehir İçi Ulaşım
Malaga gezisi için gereken süre, sadece şehri görmeye gelmenize veya yaz tatili de yapacak olmanıza göre değişir. İlk durumda şehri keşfetmek için 3-4 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer tatil de yapacaksanız, merkezinde ve civarında pek çok gezilecek yere ve güzel kumsala ev sahipliği yapan şehre daha uzun zaman ayırmanızı tavsiye ederiz. Şehir içi ulaşım konusunda çokça hattı bulunan belediye otobüslerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ücreti 1,40 Euro ve otobüsten bozuk para (5 Euro üzeri kabul edilmiyor) vermek koşuluyla alınabiliyor. İlk bir saat içinde ücretsiz aktarma imkanı veren 10 binişlik kartın fiyatı 8,40, 20 binişlik kartın ise 16,80 Euro. Şehirden havalimanına L-A Express otobüs hattıyla 4,00 Euroluk bir yolculukla kolayca ve kısa sürede ulaşmanız mümkün. Şehrin batısında metro da var ama yürüyerek ya da otobüsle her yere ulaşmanız mümkün olduğu için kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Malaga’da Gezilecek Yerler:
1- Castillo de Gibralfaro (Gibralfaro Kalesi)
Kale, Fenikeliler dönemindeki eski bir deniz fenerinin kalıntıları üzerine kurulmuş. Arapların egemenliği sırasında III. Abdurrahman, bir savunma kalesi inşa etmek için kalan kalıntılardan yararlanmış ve Gibralfaro Kalesi, İber Yarımadası’ndaki en fethedilemez kalelerden biri haline gelmiş. Kale hakkında daha fazla ayrıntıya ve giriş bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
2- Alcazaba
Kelime anlamı Arapça “kale” olan Alcazaba, Emeviler tarafından 11. yüzyılda Malaga’ya vardıklarında inşa edilmiş ve dünyanın en iyi korunan Mağribi kalesi olmuş. Yapımında hemen önünde yer alan Roma Tiyatrosu’ndan kireçtaşı ve sütunlar kullanılmış. Karmaşık duvar sistemi, çift kapılar, kavisli girişler, kemerler ve diğer savunma unsurları, kaleyi zapt edilemez bir yer haline getirmiş. Hem Gibralfaro Kalesi hem Alcazaba Kalesi, Malaga’ya ait pek çok fotoğrafın da çekildiği harika şehir manzaralarına sahip.

3- Malaga Katedrali
Sevilla’daki Giralda’dan sonra Endülüs’teki en yüksek ikinci katedraldir. Yapımına, mimar Diego de Siloé’nin planlarına göre 16. yüzyılın ortalarında başlanmış ve katedral ancak 18. yüzyılın sonunda bitmiş. Malaga Katedrali’ni ziyaret ettiğinizde ilk dikkatinizi çeken şey ikinci kulenin olmaması. Kuzey kulesi 84 metre yüksekliğindeyken diğer kule yarım kalmış. Sebepleri hakkında çeşitli rivayetler var elbette. Katedralin kendine özgü bu şeklinden dolayı halk arasında “La Manquita” (Tek Kollu) olarak adlandırılıyor. Katedral ve giriş biletleri hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
4- Picasso Müzesi
Malaga’lı ressam, heykeltraş, yazar, tasarımcı Pablo Ruiz Picasso sanat tarihinin en önemli, çok yönlü sanatçılarından biri. Akademik dayatmalara, tek bir üsluba bağlı kalmayan Malagalı ressam, “kendi başlarına bir hayat sürecek şekiller yaratmak” fikriyle üç boyutlu çalışmalar yapmış, böylece 20. yüzyılın başında yerleşik tüm normları aşan yeni bir sanat akımı Kübizm doğmuş. Dünyaca ünlü ressamın şehirde hem müzesi hem de doğduğu evde bulunan vakfı mevcut. Vakfın bulunduğu Plaza de Merced’de (Merced Meydanı) bankta oturan bir de Picasso heykeli var. Müze haftanın her günü açık, kapanma saatinden önceki 2 saat ücretsiz.
5- Teatro Romano (Roma Tiyatrosu)
Alcazaba’nın hemen önünde Gibralfaro Dağı’nın eteklerinde, M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiş bir oditoryum olan bu tiyatronun kazı çalışmaları 20. yüzyılın ortalarında başlamış.
6- Plaza de la Constitución (Anayasa Meydanı)
Tarihi şehrin kalbi olan meydan, civarında pek çok restoran, kafe, bar ve dükkanın bulunduğu trafiğe kapalı sokaklar olan ve günün her saatinde canlı bir buluşma noktası. Burayı merkez alarak görülmesi gereken her yere yürüyerek ulaşmanız mümkün. Meydanın parke taşları üzerine gömülü, Franco döneminden sonra İspanyolların çok önemsedikleri 1978 Anayasası’nın yürürlüğe girişi için yapılan referandum sonuçlarını içeren, dönemin başlıca gazetelerinin ön sayfalarına ait 6 çelik levha vardır.

7- Calle Marqués de Larios (Larios Caddesi)
Limandan girdiğinizde sizi Anayasa Meydanına çıkaracak olan trafiğe kapalı bu caddedeki, memleketine aşık bir Malagalı olan aktör Antonio Banderas’ın her sene Kasım ayında açılışını yaptığı Noel ışık ve ses gösterileri dünyaca ünlü. Cadde aynı zamanda çok sayıda giyim, kozmetik, dekorasyon ve diğer marka mağazalarının bulunduğu bir alışveriş bölgesi.
8- Carmen Thyssen Müzesi
Sanat tutkunlarının kaçırmaması gereken bu müzeye ilişkin ayrıntıları burada bulabilirsiniz. Müze Pazartesi günleri kapalı, Pazar günleri saat 16:00-20:00 arası ücretsiz.
9- Centre Pompidou (Pompidou Müzesi)
120.000’den fazla eserle Avrupa’nın en önemli modern sanat koleksiyonu olarak açılan Fransız kökenli bu müzenin ilk yabancı merkezi Malaga’da kurulmuş. Bu müzeyi sanatseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gerek. Müze Salı günleri kapalı, Pazar günleri saat 16:00-20:00 arası ücretsiz.
10- Plaza de Toros (Boğa Güreşi Arenası)
Hala yılın belli zamanlarında boğa güreşlerine ev sahipliği yapan bir yer olan Plaza de Toros ile ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
11- Jardin Botanico (Botanik Parkı) ve Malaga Parkı
Malaga’ya yazın gittiyseniz ve şehri gezerken sıcak sizi bunalttıysa, programınıza ufak bir mola verip, doğa içinde dinlenip enerji toplayacağınız iki park var. Botanik Parkı binlerce bitki çeşidiyle, kendi içinde sahip olduğu rotalarıyla, memnun kalacağınız kafeteryasıyla ve muhteşem atmosferiyle gittiğinize asla pişman olmayacağınız oldukça büyük bir park. Diğeri ise Larios Caddesinden limana doğru giderken göreceğiniz güzel, bakımlı bir şehir parkı.

Bu yerlerin dışında meraklıları için önerebileceğimiz ve haritada yer alan bazı ilginç müzeler de var: İnteraktif Müzik Müzesi, Cam ve Kristal Müzesi, Araba ve Moda Müzesi . Hepsi için ayrıntılı bilgilere linklerden ulaşabilirsiniz.
Malaga’da Nerede Ne Yenir?



* Boquerones en Vinagre: İnternet arama motoruna “Sirkede Hamsi” yazdığınızda “İspanya ve Türkiye’de bulunan bir meze türüdür” yazıyor. Fileto hamsi, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve maydanozla yapılan, restoran ve barlarda çokça tüketilen bu meze Sefarad mutfağından geliyor.
* Ajoblanco: İspanya’nın ünlü soğuk domates çorbası “Gazpacho”‘nun beyazı da denen, çiğ badem, ekmek, sarımsak, sirke ve zeytinyağı ile yapılan bu çorba, misket üzümü ve mevsime göre kavun ya da elmayla servis ediliyor. Veganların da tercih ettiği lezzetli bir Akdeniz çorbası.

* Berenjenas con miel de caña con queso de cabra: Şeker kamışı pekmezi ve keçi peynirli kızarmış patlıcan, bar ve restoranlarda en çok tercih edilen “tapa”lardan (meze) biri. Biz Restaurante DBandera‘dakini çok beğenmiştik.
* Croquetas: Jamonlu, peynirli, karidesli, etli, mantarlı çeşitleri olan kroketler hemen hemen her mekanda bulabileceğiniz lezzetli ve güzel atıştırmalıklar.
Malaga yeme içme haritasını Google Maps‘te açmak için tıklayın.
İçecekler:
Malaga’da Kahve İçmek
Hem yemek yiyelim hem bir Endülüs klasiği olan Flamenco dansı izleyelim derseniz size tavsiye edebileceğimiz iki yer var: Tablao Flamenco Alegria ve Tablao Flamenco CalYCanto.
Son Yorumlar